Over mij

Over mijHoi allemaal,


Mijn naam is Joke Henderieckx, geboren in 1985, getrouwd met Dirk en mama van Lowie ('08) & Berre ('12)Het prille beginAls kind vond je me meestal buiten, spelend of wandelend met familie, wanneer ik binnen was dan was ik creatief bezig.Buiten met de buurkinderen hadden we een hele ingebeelde wereld waarin ieder zijn eigen rol kreeg, terwijl de anderen om beurt koning of koningin waren wou ik enkel boerin/kruiden vrouw zijn. Ingebeelde groenten en kruiden kweken, zalfjes maken voor de zieke en gewonde medebewoners van ons fantasie dorp.Toen ik ontdekte dat er zoiets bestond als “de tuinbouwschool” ging er een wereld voor me open, groenten en fruit, snijbloemen, kamerplanten en sierheesters. Ik leerde zoveel nieuws van zaaien tot oogsten, over bodemleven en insecten maar ook heel praktische dingen zoals lassen, metsen, elektronica en motortechnieken.

Hierna ging ik aan de slag in de boomkwekerijsector en tuincentra, daar leerde ik nog veel meer planten kennen en hoe ze groeide.

ZoektochtenNa enkele jaren in deze sector te hebben gewerkt kreeg ik steeds meer het gevoel dat deze “normale” gang van zaken niet voor mij weggelegd was. Het werd me duidelijk dat vergif en strijden tegen de natuur i.p.v. werken met de natuur niet mijn ding waren, hier wou ik niet meer aan meewerken.

Ook miste ik steeds meer het creatieve, het creëren van stukjes natuur waar je helemaal tot rust kan komen.Dit besef was de start van een leuke reis, ik startte een opleiding medicinale kruidenleer samen met enkele korte cursussen over het verwerken van kruiden en het medicinale gebruik bij dieren.

Ik werd lid van Velt en ging me verdiepen in biologisch tuinieren om dan later een opleiding natuurlijk tuinieren te volgen.

Mijn hart bloeide open, dit was hoe ik wou omgaan met de natuur.Er kwamen natuurlijk ook verschillende uitdagingen op mijn pad met als belangrijkste en steeds terugkerende vragen: “Waar begin ik?” en “Waar vind ik informatie?”Kijken naar de natuur bracht de oplossing.


Deze heeft namelijk de prachtige eigenschap om zichzelf te herstellen en zelf oplossingen te vinden zonder dat wij ons daar moe in hoeven maken.Start van Het Laaks hofkeZo was de start gemaakt van mijn natuurlijke moes- en siertuin zonder bestrijdingsmiddelen of meststoffen, niet meer spitten,… kortom genieten. Ik besefte dat zoveel tuinplanten helende en medicinale eigenschappen bezitten, maar ook dat veel van deze planten gewone sierplanten zijn.De wereld van de eetbare sierplanten en bloemen opende zich.Ik kwam er steeds meer achter dat het creëren van tuinen één van mijn passies is. Een tuin waarin je kan genieten, boordevol leven en lekkers maar waarin je ook weinig onderhoud hebt en dus heerlijk in tot rust kan komen.
Door het volgen van de opleiding kruidenleer ben ik me steeds meer gaan verdiepen in alle producten die in en om het huis gebruikt worden en de chemisch troep die hierin zit. Ik maak al onze verzorgings- en huishoudproducten zelf + een groot deel van onze mediccinale hulpmiddelen. Deze kennis heb ik ruime tijd met anderen gedeeld in workshops.Omdat ik ook maar een mens ben en mezelf niet in 3 kan splitsen heb ik jammer genoeg de keuze moeten maken om te stoppen met de workshops. Door teveel te willen doen, te vaak ja te zeggen, was ik een belangrijke pijler voor mezelf uit het oog verloren, namelijk rust.Deze rust vind ik op het veld van Het Laaks hofke, midden in het groen met mijn vingers in de aarde en de vogels fluitend rondom mij. Planten kweken, nieuwe dingen uitproberen en vooral veel genieten.Zo komen we uit bij de dingen die ik nu doe met Het Laaks hofke:


Tuinontwerp & advies

Verkoop van gedroogde kruiden, thee's & specerijen

Mini kwekerij van eetbare (sier)planten

Kweken van eetbare bloemen en verse kruiden voor horecaSamen kunnen we de wereld een beetje mooier maken.